Ens trobem de nou a Pangani, un poble coster creuat pel riu que porta el seu mateix nom on gairebé tots els seus habitants es dediquen a la pesca. Els seus carrers conserven encara, tot i que en molt mal estat, les construccions de l'època colonial; però el que més ens agrada és una altra cosa: aquí hem trobat el llit més gran que hem vist mai i pot ser que sigui un dels més grans d'Àfrica! Ens allotgem a una pensió que gestiona una dona gran que no parla res d'anglès on paguem 5000Tsh, és a dir, uns 2 euros i mig. Les habitacions són mitjanament grans i netes, els lavabos són compartits i bastant bruts, però el llit és increïble (2'5x2'5) i ens encanta. En aquests viatges tant llargs quan trobes coses que et fan sentir còmode les has de gaudir i intentar allargar-les al màxim, ja que mai saps quan tornaràs a trobar una altra cosa igual.
Un cop deixem la costa enrere el paisatge canvia completament. La terra es fa menys àrida i els cultius es succeeixen durant tot el camí. Cada tant trobem petits poblets on s'amunteguen a les finestres
En tots els trencalls trobem animals i bicicletes carregant tot aquest gènere que anirà als pobles per ser venut.
Unes hores més tard el paisatge canvia completament i les muntanyes apareixen en la part posterior d'aquest meravellós decorat. Un cop aquí, la vegetació es torna més alpina i els cultius també canvien a mida que anem guanyant alçada. Després de moltes hores de bus amb els músculs adolorits, bruts i afamats arribem a Lushoto. El clima és humit i considerablement fred i ens trobem que cap dels hotels té aigua calenta així que ens hem de conformar amb que ens calentin un cubell d'aigua al foc i dutxar-nos l'un a l'altre. Un cop nets, anem a omplir l'estómac perquè es mereix un premi després d'haver aguantat tot el dia.
Lushoto és un poble de muntanya a 1200m situat al bell mig de les muntanyes Usambara que s'ha convertit en un lloc de vacances en la època colonial alemana i encara conserva esglésies i cases al més pur estil centre-europeu. És un poble molt tranquil i representa una excel·lent base per les excursions que volem fer per aquestes muntanyes.
En la primera d'elles ens proposem arribar a l'Irente View Point des d'on ens han assegurat que es pot veure una vista increïble de tota la vall. Enfilem a peu un camí de zig zag que ràpid ens fa guanyar alçada. Travessem frondosos boscos de pins, eucaliptus i plantacions de plàtan.Una olor familiar ens acompanya durant tot el dia i és que a les vores
Un cop arribem al final
Amb la idea del viatge en moto al cap, decidim llogar-ne una a un noi del poble per tal de poder explorar tota la serralada que s'estén per més de 70Km. El camí que resseguim és preciós, ràpid pugem fins al capdamunt de la serralada, on les vistes dels boscos i dels camps de conreu són espectaculars, per tornar després a baixar i trobar-nos amb els rius que reguen els camps i proveeixen d'aigua potable a les comunitats rurals. La vida a les muntanyes és plàcida i alegre. Potser no tenen accés a cap servei sanitari ni tots els nens poden anar a l'escola però en canvi el que tenen és un tros de terra i animals amb els quals mai els hi faltarà el menjar. El llarg camí que emprenen molts d'ells cercant la falsa idea que a la ciutat podran guanyar molts diners, en la gran majoria dels casos els obliga a viure en unes condicions molt pitjors de les que tenien abans, sense feina, sense accés sanitari ni educació i molts finalment es veuen obligats a pidolar o a delinquir per sobreviure.
En canvi, a les comunitats rurals els nens juguen tranquil·lament a la vora de les cases mentre que pares i germans llauren o traginen aigua. Per a nosaltres, aquest panorama s'ha anat repetint a diferents països que hem visitat i sempre hem arribat a la mateixa conclusió.
Molt pocs mzungus s'endinsen tant a aquestes muntanyes com ho fem nosaltres, per això la benvinguda que ens fan els seus habitants és molt càlida. Els crits de jambo o habari es repeteixen constantment en els adults, mentre que els nens al veure'ns comencen a córrer com posseïts cap a nosaltres seguint la moto cridant tots a una MZUNGU!! És molt graciós veure l'alegria que pot causar en aquestes persones el sol fet de veure passar a dos blancs en una moto. La ruta és fa llarga i especialment freda quan creuem els boscos humits de les valls així que decidim parar a menjar alguna cosa i calentar-nos amb un te ben calent. L'únic lloc que trobem és un convent on ens reben un grup bastant gran de monges negres molt tímides i encuriosides amb la nostra presència.
Tot el camí de tornada ens acompanya un fred implacable i la pols vermella intensa que aixequem al nostre pas se'ns fica per tot arreu, però un cop més els crits dels nens ens aixequen l'ànim fent-nos sentir com si fóssim els reis mags després de passejar-nos tantes hores amb el braç aixecat saludant a la població.
Els dos dies més que passem a Lushoto aprofitem per fer passejades pels voltants i coneixem també un bon nombre d'espanyols i europeus que estan recorrent
La següent parada que volem fer és el poble de Moshi, que es troba just a la falda del Kilimanjaro i si tenim prou sort amb el temps, veure'l des d'allà. El Kilimanjaro és la muntanya més alta d'Àfrica amb 5896m i tot i que sembla que hauria d'estar a territori kenyà, pertany a
Una tarda passejant pels carrers de Moshi un nen se'ns apropa i ens dona un fulletó publicitari
El primer espectacle és realment increïble: surten 20 negres amb uns grans tambors i ataviats amb vestits tradicionals fan una
El recorregut de 18 hores es fa llarg i tediós, travessem diferents tipus de paisatges a mesura que avancem sud enllà. La part de carretera inicial es transforma al cap de poc en un camí de terra on la pols que entra per cada escletxa no ens deixa ni respirar. En aquestes terres la vida si que és realment difícil, amb una terra totalment àrida amb pobres conreus i on el vent aixeca aquesta pols que cega la vista i tenyeix de vermell tota superfície que troba.
Els grans trajectes que sovint fem i patim d'autobús comencen sent una lluita, a les 5 del matí enmig de la foscor, per obtindre el millor lloc del bus. La finestra si pot ser és una de les nostres eleccions, com també estar lluny del tub d'escapament, ja que llença una quantitat increïble de fum negre i converteix l'aire en irrespirable.
Un cop superades les primeres hores d'anonimat a dins del bus, amb els teus veïns més propers es comença a crear un clima més familiar on les molèsties i incomoditats del viatge passen de ser una cosa individual a una cosa col·lectiva. En aquest punt tothom s'ajuda, s'aparta per deixar passar, carrega trastos dels altres, comparteix menjar i conversa. En aquestes llargues xerrades és on sempre coneixem algú especial i compartim amb ells vivències i experiències de les nostres vides que son tant diferents.
Es guanya la vida fent de predicador per l'església ortodoxa irlandesa i parlant amb ell aprenem una mica més de swahili.
Ens diem adéu afectuosament amb la promesa de que ens escriurà una carta molt aviat!
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada